Csipkerózsika

Csipkerózsika c. balett

Csipkerózsika

– mesebalett –

Bemutató: 2015. május 31. Budapest – Klauzál Ház

Koreográfia: Kis-Juhász Zsófia

 

 

 

  1. jelenet:

Helyszín: A palota trónterme

Cselekmény: Összegyűlik a birodalom apraja-nagyja, hogy köszöntsék a Királyi pár újszülött kislányát. A keresztelőre hivatalos a három tündér: Flóra, Fauna és Fióna.

 

 

 

Flóra a szépséggel, Fauna a zene szeretetével ajándékozza meg a gyermeket. Ám ekkor hirtelen megjelenik Demóna, a gonosz tündér, aki szörnyű haragra gerjed, hogy nem hívták meg az ünnepségre, ezért elátkozza a gyermeket.

 

 

 

Az átok szerint, mielőtt lemegy a nap a 16. születésnapján, megszúrja az ujját egy rokka orsójával és meghal…..No de még hátra van Fióna ajándéka. Elmondja, hogy neki nincs annyi ereje, hogy feloldja az átkot, de enyhíteni tud rajta. Az ő ajándéka szerint, mikor a királylány megszúrja az ujját, nem hal meg, csak elalszik, s vele mindenki a palotában, és csak egy szerelmes csók tudja majd felébreszteni.

 

 

 

A három jó tündér eltervezi, hogy a csecsemőt beviszik az erdőbe és ott egy kunyhóban felnevelik a hercegnőt titokban, majd a 16. születésnapján visszahozzák szüleihez.

A király és a királyné beleegyezik, a tündérek, pedig elviszik a gyermeket az erdőbe.

  1. jelenet:

Helyszín: Az erdei kunyhó és az erdő

Cselekmény: Telik-múlik az idő, és lassan felcseperedik Csipkerózsika. S ahogy azt megjövendölték szép és kedves ifjú hölgy lett belőle, aki mit sem sejt arról, hogy valójában kicsoda.

 

 

 

Eljön a 16. születésnapja, amikor Keresztanyjai, a tündérek, elküldik az erdőbe, hogy ők addig titokban meglepetéssel készülhessenek.

Az erdőben azonban nem csak az állatokkal találkozik, hanem a daliás herceggel, Fülöppel, aki a szomszédos birodalom trónörököse. Azonnal egymásba szeretnek, és eltervezik, hogy összeházasodnak. Csipkerózsika szalad haza, hogy elújságolja keresztanyjainak….

 

 

 

Csipkerózsika hamar haza érve belép a kunyhó ajtaján, és akkor megpillant egy koronát az asztalon. Kérdőre vonja a tündéreket, akik elárulják neki az igazságot. A lány nagyon elszomorodik, hogy végig hazudtak neki, és bánatában elszalad.

Ezalatt Demóna mindenfelé keresi a lányt, de sehol sem találja. Végső elkeseredésében elküldi a hollóját, hogy keresse meg ő a lányt, aki hírül adja, hogy Csipkerózsika éppen a kastély felé szalad.

  1. jelenet:

Helyszín: A palota padlástere

Cselekmény: Csipkerózsika egy titkos lépcsőt talál a palotában, amelynek végén megpillant egy öregasszonyt, aki valami furcsa szerkezet előtt ül. Csakhogy azt ő nem is sejti, hogy az idős asszony nem más, mint Demóna álruhába bújva. Kérleli, hogy őt is tanítsa meg bánni a rokkával. Demóna odaadja az orsót a lánynak, aki az átok miatt megszúrja ujját és összeesik.

 

 

 

Demóna kárörvend, csakhogy ekkor belép a herceg, aki tudomást szerzett a tündérektől a boszorkány gonosz tervéről, s legyőzi őt.

 

 

 

Fülöp megpillantja a Hercegnőt, s mivel szerelme szívből jövő, csókja feléleszti a lányt, s vele mindenkit a palotában.

  1. jelenet-Finálé

Helyszín: Palota, trónterem

Cselekmény: Csipkerózsika és a Herceg bevonul a palotába és együtt ünnepelnek.