Spicc cipő

A spicc cipő varrás trükkjei

Nincs olyan balerina, aki ne szeretné felvarrni a saját spicc cipőjét. Ez pont olyan szeánsz, mint a konty elkészítése vagy a dresszbe bújás. Többféle metódust alkalmaznak a spicc cipő előkészítésére, kezdőként azonban tanácsos a legbiztosabb módszereket használni. Kísérletezni később is lehet, amikor már túl van a tanuló 1-2 páron. Azt már az elején le kell szögezni, hogy a varrógép használata tiltott, mert tönkrevágja a lábbelit.

A következő eszközök kellenek a varráshoz: egy pár spicc cipő, szalag, gumi, cérna, tű, olló, ceruza.

Osszuk fel négy egyforma részre a szalagot, és vágjuk fel. Ahhoz, hogy jól meg tudjuk állapítani a varrás helyét, fordítsuk ki a topánt addig, hogy lássuk a belső talpat. Ne erőltessük a hajtást, engedjük, hogy természetes legyen a mozdulat. Rajzoljunk egy jelet a hajtásra, mert ide tesszük a szalagot, aminek a végét kicsit visszahajtjuk. Kizárólag belül varrjunk, kíméljük meg a szatént a csúf nyomoktól. Egyéni, hogy ki milyen alakban végzi a varrást, de a doboz formával nem nagyon lehet melléfogni. A jó cérna is a tartósságot növeli, ezért javasolt erősebbet használni. A szalagvégekre külön figyelmet fordítsunk: vágás után rögtön égessük le a végeket, így megelőzhető, hogy felfusson az anyag.

Hasonlóan varrjuk a gumit is. Meg kell fontolni a varrás helyét, mert ami az egyik lábra jó, a másikra nem biztos. Közkedvelt hely a sarokrész, de akinek például hajlamos a bőre hólyagosodásra, annak nem jó ötlet.

.

<<< vissza FELNŐTT BALETT OKTATÁS oldalra

.